Struktura mi nie wyszła, ale smak jest taki jak oczekiwałam.
Słodki, ale delikatnie kwaskowaty. Pycha !
Aby struktura była lepsza radzę dodać kisiel - mi się nie chciało iść do sklepu :P
Przepis:
* miąższ z 1/2 arbuza
* 1 łyżeczka curku
* 1/2 limonki
* 1 białko
* kisiel cytrynowy
Arbuza oczyścić z pestek i zmiksować z cukrem i kisielem. Biało rozbić w osobnej misce tak, by było delikatnie "roztrzepane", ale pozostało lejące się. Dodajemy i miksujemy razem z owocem. Limonkę sparzyć, obrać ze skórki, pokroić na plasterki i zmiksować wszystko blenderem. Włożyć do zamrażarki na ok 1 h. Po tym czasie jeszcze raz zmiksować i pozostawić do dalszego mrożenia. Czynność można powtórzyć kilka razy. Gdy sorbet będzie miał określoną konsystencję - możemy zajadać :)
Ojej zjadłabym taki sorbet !
OdpowiedzUsuń