poniedziałek, 15 lipca 2013

Gołąbki z sosem pieczarkowym


Gołąbki to chyba sztandarowe danie każdej polskiej rodziny. 
Ale czy jedliście kiedyś gołąbki takie same u każdego ?
Każdy robi inne. Ja robię tak, jak nauczyła mnie babcia i jestem z tego dumna. 
Przepis zmodyfikowałam o swoje przyprawy. 
Ale i tak są pyszne ! :)

Przepis:
 * 2x główka kapusty
 * 70 dkg mielonego mięsa z łopatki wieprzowej 
 * 40 dkg ryżu (4 woreczki)
 * jajko
 * sól
 * pieprz 
 * przyprawa do mięsa wieprzowego
 * przyprawa do kurczaka
 * 3 ząbki czosnku
 * 50 dkg pieczarek
 * cebula
 * oliwa
 * ocet
 * śmietana

Gotujemy w dużym garnku wodę. Gdy się zagotuje solimy ją i dodajemy ocet (zapobiegamy w ten sposób porwaniu liści). Wkładamy oczyszczoną z brudu i głąba kapustę do gotującej się wody aż do momentu, gdy wierzchnie liście zaczną odchodzić. Kapustę wyjmujemy, obieramy z tych liści i wkładamy ponownie do wody aby ten rytuał powtórzyć kilkukrotnie.
Gotujemy ryż 2 minutki krócej niż taki do obiadu i odstawiamy do ostygnięcia.
Do mięsa mielonego dodajemy czosnek, sól, pieprz, przyprawę do mięsa wieprzowego i odrobinę przyprawy do kurczaka. Dodajemy ostudzony ryż, jajko i łączymy składniki (najlepiej ręką).
Przygotowany farsz nakładamy do gołąbków i układamy je do podlanego wodą i wyłożonego podartymi liśćmi naczynia żaroodpornego.Po ułożeniu wszystkich przykrywamy gołąbki pozostałymi liśćmi i pieczemy w temperaturze 180 stopni ok. 1,5 h.

Pieczarki kroimy na małe plasterki, cebulę również. Do małego rondelka nalewamy oliwy i podgrzewamy. Na oliwie szklimy cebulkę. Do tak przygotowanej cebuli dodajemy pokrojone pieczarki i dusimy. Gdy zmiękną, dodajemy odrobinę wody i zagęszczamy śmietaną. 

Smacznego :)

1 komentarz: