sobota, 27 lipca 2013

Pieczeń w ziołach


Uwielbiam pieczenie. Mięso jest wtedy bardzo soczyste i zachowuje swoje walory smakowe.
Przepis na moją ulubioną wersję - z kuskusem.
Smacznego ;)

Przepis:
 * 1 kg karkówki
 * oliwa z oliwek (można zastąpić olejem rzepakowym)
 * kolendra
 * bazylia
 * oregano
 * majeranek
 * czosnek granulowany
 * sól czosnkowa
 * pieprz ziołowy
 * kasza kuskus

Cały kawałek mięsa opłukujemy i oczyszczamy z wody. Nacieramy oliwą z oliwek i posypujemy z każdej strony wszystkimi przyprawami. Wkładamy do miski i szczelnie zamykamy folią spożywczą. Odstawiamy na noc. Na drugi dzień wkładamy do rękawa do pieczenia, zamykamy i na blasze wkładamy do piekarnika. pieczemy w 200 stopniach ponad godzinę. Kaszę przyrządzić wg. przepisu na opakowaniu. Podawać pokrojoną w plastry z dowolną surówką. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz