Uwielbiam pieczenie. Mięso jest wtedy bardzo soczyste i zachowuje swoje walory smakowe.
Przepis na moją ulubioną wersję - z kuskusem.
Smacznego ;)
Przepis:
* 1 kg karkówki
* oliwa z oliwek (można zastąpić olejem rzepakowym)
* kolendra
* bazylia
* oregano
* majeranek
* czosnek granulowany
* sól czosnkowa
* pieprz ziołowy
* kasza kuskus
Cały kawałek mięsa opłukujemy i oczyszczamy z wody. Nacieramy oliwą z oliwek i posypujemy z każdej strony wszystkimi przyprawami. Wkładamy do miski i szczelnie zamykamy folią spożywczą. Odstawiamy na noc. Na drugi dzień wkładamy do rękawa do pieczenia, zamykamy i na blasze wkładamy do piekarnika. pieczemy w 200 stopniach ponad godzinę. Kaszę przyrządzić wg. przepisu na opakowaniu. Podawać pokrojoną w plastry z dowolną surówką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz