sobota, 20 lipca 2013

Kurczak w marynacie czosnkowo - ziołowej


Obiadek na dziś zaliczony. Wszystkim smakowało, choć mój M. i tak twierdzi, że 
najbardziej mu smakują udka posypane przyprawą złocistą do kurczaka. :)
Nie mniej jednak aromat i smak kurczaka jest cudowny. :)
Mięsko jest kruche, mięciutkie i smaczne. Najlepiej smakuje z ryżem.

Przepis:
 * 3-4 udka z kurczaka
 * oliwa
 * zioła prowansalskie
 * kolendra
 * bazylia
 * oregano
 * papryka słodka
 * przyprawa do kurczaka
 * przyprawa gyros
 * 2 główki czosnku (ilość zależna od tego, ile kto lubi)


Udka umyć dokładnie pod strumieniem letniej wody i podzielić na 2 części: udziec i podudzie. Włożyć do głębokiej miski i doprawić ww. przyprawami (przyprawa gyros, do kurczaka i papryka w niewielkiej ilości, są tylko dla nadania koloru). Czosnek przeciskamy przez praskę i dodajemy do kurczaka, Polewamy delikatnie oliwą by przyprawy dotarły do mięsa, mieszamy dokładnie i przykrywamy folią aluminiową. Odstawiamy do lodówki na min. 1 h (najlepiej na całą noc). Pieczemy w rękawie do pieczenia ok 1h w temperaturze 170-180 stopni. Podajemy z ryżem i mizerią. Smacznego :)

1 komentarz:

  1. widzę , że fajna , chrupiąca skórka :) pycha :)

    OdpowiedzUsuń