poniedziałek, 8 lipca 2013

Sernik z czekoladową kruszonką


Ten deser jak dla mnie wychodzi obłędny ! Jest to sprawdzony przepis na tortownicę 24 cm. 
Polecam serniczek, bo podbił serca niejednej osoby :)

Ciasto:
 * 2 szklanki mąki (jedna pełna, druga niepełna)
 * 1/2 kostki margaryny
 * 1 łyżeczka proszku do pieczenia
 * 1/2 szklanka cukru pudru
 * 1 całe jajko + jedno żółtko
 * 1 duża łyżka kwaśnej śmietany
 * 1 łyżka kakao

Masa serowa:
* 0,70 dkg sera
 * 5 jajek
 * 20 dkg cukru pudru
 * 5 dkg masła
 * 1 budyń waniliowy (normalny, 40 g)
 * 1 cukier waniliowy

Wszystkie suche składniki na ciasto połączyć, dodać margarynę, pokroić ją na jak najmniejsze kawałki w mące. Dodać żółtka, całe jajka, śmietanę i wyrobić ciasto. 1/4 ciasta wstawić do zamrażarki na ok 30 min. Resztę ciasta wyłożyć na natłuszczoną i wyłożoną papierem tortownicę. Wyłożyć dno i brzegi na wysokość ok. 3 cm. włożyć do lodówki.
Ser przekręcić przez maszynkę. Żółtka utrzeć z cukrem na tzn. kogel-mogel. Dodawać stopniowo ser i ucierać do uzyskania jednolitej masy. Dodać budyń, stopione i wystudzone masło i wymieszać. Na koniec dodać ubitą pianę z białek. Wyłożyć masę serową do tortownicy. Wierzch ciasta posypać startą resztą ciasta. Piec w temp. 180 stopni min. 1 h. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Prześlij komentarz