To maleństwo w wersji dietetycznej ? Można ! Nie oczekujcie, że jeden kawałek będzie miał 15kcal... To niemożliwe. Ale masa jest o wiele mniej kaloryczna niż oryginał. Jednakże smak pozostał ten sam. Użyłam mleka w proszku odtłuszczonego firmy Mlekovita.
Przepis:
Biszkopt:
* 6 jajek
* 3/4 szklanki cukru
* 1 szklanka mąki
* 2 łyżeczki proszku do pieczenia
* 2-3 łyżki kakao
Masa mleczna
* 400g mleka w proszku odtłuszczonego
* 1/2 szklanki mleka 0,5%
* 1/2 szklanki cukru
* 2x cukier waniliowy
* 1 kostka masła mix
Polewa:
* 100g czekolady
* 4 łyżki mleka
Białka ubijamy na sztywno z cukrem, do żółtek dodajemy proszek do pieczenia, ucieramy i dodajemy do białek. Wsypujemy przesianą mąkę, i kakao. Dokładnie delikatnie mieszamy i pieczemy ponad pół godziny w temperaturze ok. 180 stopni.
Mleko zagotowujemy z cukrami i odstawiamy do wystudzenia (robię to na samym początku, wtedy mleko zdąży wystygnąć dobrze). Masło ucieramy na pulchną masę i dodajemy ugotowane mleko i mleko w proszku. Ilość mleka w proszku jest zależna od tego jak wychodzi masa. Radzę dodawać po ok. 1/2 szklanki i sprawdzać konsystencję masy. Krem powinien być gęsty tak, by łyżka wbita w masę spokojnie się utrzymała w pionie.
Biszkopt przekrawamy, przekładamy masą i polewamy roztopioną w mleku czekoladą. Ja proponuję czekolady najtańsze z marketów, ze względu na to, że dobrze się roztapiają. Jeśli musicie brać coś z wyższej półki to proponuje czekolady Wedla - korzystają z tego samego taniego emulgatora co tanie czekolady. Nie rozpuszcza się na pewno Milka. :)
Wspaniale wygląda, pewnie tak samo smakuje :)
OdpowiedzUsuńSmakowało, dopóki nie zniknęło z lodówki. ; )
OdpowiedzUsuńJak ja uwielbiałam Milkiłeja :D Trzeba wypróbować, dzięki!
OdpowiedzUsuńWygląda mega apetycznie <3 Fajny blog, obserwuję!
OdpowiedzUsuńDziękuję ! Takie komentarze motywują do dalszego gotowania :)
Usuń