piątek, 30 sierpnia 2013

Biszkopt czekoladowy


Jestem osobą odróżniającą biszkopt kakaowy od czekoladowego. Czekoladowy jest bardziej miękki, cięższy, przez co nie wyrasta tak wysoki jak kakaowy, ale moim zdaniem jest smaczniejszy. Smacznego ;)


Przepis:
 * 4 jajka
 * 250 g margaryny
 * 1 szklanka cukru
 * 2 łyżki kakao
 * pół tabliczki czekolady gorzkiej
 * cukier waniliowy
 * 1,5 szklanki mąki pszennej
 * 2 łyżeczki proszku do pieczenia
 * 5 łyżek przegotowanej wody

Margarynę roztopić, rozpuścić w niej cukry, czekoladę i kakao. Dolać 5 łyżek przegotowanej wody, wymieszać i wystudzić. Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia, dodać żółtka i rozmieszać. Białka ubić i delikatnie wmieszać do masy. Piec ok min w temperaturze ok. 170-180 stopni (gdy ciasto będzie odchodziło od brzegów można spokojnie wyjąć z piekarnika)


Może macie ochotę na jakiś konkurs/rozdanie ? Macie jakieś propozycje nagród ;p ?

5 komentarzy:

  1. Nie napisałaś ile dajesz jajek?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przepraszam za niedopatrzenie ! Już poprawiam :)

      Usuń
  2. jak dlugo pieczesz w piekarniku?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Trudno powiedzieć. Zawsze patrzę, czy brzegi zaczynają odchodzić. Ale to też jest kwestia ok. 30-35 min.

      Usuń
  3. Na jaką blachę ten przepis?

    OdpowiedzUsuń