wtorek, 17 września 2013

Pomidorki z mozzarellą w ziołach


Lubię te pomidorki. Ale dla mnie muszą być odpowiednio doprawione i chcę się swoim pomysłem z wami podzielić. Znikają ze stołu bardzo szybko. :)

Przepraszam za zaniedbywanie bloga, ale matura wymaga dużego nakładu nauki...


Przepis:
 * 5-6 dużych pomidorów
 * 1 duża cebula
 * natka pietruszki
 * 200g mozzarelli (kulka) w zalewie
 * oliwa z oliwek
 * oregano
 * bazylia
 * pieprz ziołowy
 * czosnek granulowany
 * sól

W oliwie z oliwek rozpuścić wszystkie przyprawy prócz soli i polać spód półmiska. Pomidory pokroić w plasterki i układać na wylanym oleju. Ser pokroić w plasterki, można te plasterki podzielić jeszcze na pół i wkładać w co drugi kawałek pomidora. Resztę sera poukładać na środku półmiska. Cebulę kroimy w kosteczkę i obsypujemy nią pomidorki. Natkę pietruszki układamy na pomidorkach a resztą oliwy oblewamy pomidorki (na zdjęciu niewidoczne). Solimy pomidorki dopiero przed podaniem.
Nie wiem czy jest to oryginalne podanie pomidorów i sera po włosku, szczerze w to wątpię, ale nigdy nie lubiłam tej przystawki na przyjęciach etc dopóki sama nie zaczęłam jej przyrządzać. :)

1 komentarz: