wtorek, 3 września 2013

Krem kajmakowy do ciast/tortów


Z góry przepraszam za jakość zdjęcia, nie zabijcie ;p
Uwielbiam tą masę. Jeśli jest dobrze wyrobiona, jest niesamowicie kremowa. Podaję w proporcjach na 4 duże blaty ciasta bez ozdabiania wierzchu. Jeśli chcecie dobry krem do tortu kajmakowego to szczerze polecam tę masę ! :) No cóż, powoli rozwijam moje przepisy bazowe.


Przepisy:
 * 1 masło roślinne
 * 1 masło extra (3/4 zawartości tłuszczu)
 * większa puszka masy krówkowej o smaku kajmakowym

Masło wyjąć najlepiej dzień wcześniej, by mogło osiągnąć temp. pokojową. Rozcieramy je bardzo dokładnie, aby oba rodzaje masła mogły się dobrze ze sobą połączyć. Dodać masę kajmakową i rozcierać do otrzymania jednolitej, brązowej masy. 

Osobiście polecam masy krówkowe firmy Bakalland. Są najlepsze do rozcierania. Ale te niedrogie z Biedronki też są niczego sobie. ;)

2 komentarze:

  1. Uwielbiam taki krem, prosty i pyszny ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  2. Taki krem to chętnie dodałabym do owsianki ;D

    OdpowiedzUsuń