niedziela, 17 listopada 2013

Chlebek watykański



Aby chlebek z Watykanu się udał należy przestrzegać następujących zasad. Nie lubi metalu, należy mieszać plastikową lub drewnianą łyżką. Przechowywać w temp pokojowej, przykryć lnianą ściereczką.

Pn. Chlebek wlać do miski, dodać 25dkg cukru, nie mieszać, przykryć ściereczką.
Wt. Wlać 250ml mleka, nie mieszać.
Śr. Dodać 25dkg mąki, nie mieszać
Czw. Zamieszać rano, w południe i wieczorem.
Pt. Dodać 25dkg cukru, nie mieszać.
Sb. Zamieszać drewnianą łyżką ciasto, podzielić na 4 części. Trzy części z tego rozdać dobrym ludziom na szczęście. 
Nd. Do czwartej części dodać 250 ml oleju, 25dkg mąki, 3 całe jajka, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 0,5 łyżeczki soli, 1 cukier waniliowy, troszkę cynamonu, rodzynek, 2 starte jabłka i startą czekoladę. Piec w temp 180 stopni ok 45 min (piekłam dłużej).
Chleb pochodzi z Watykanu i przynosi szczęście rodzinie. Piecze się go raz w życiu.


A ja daję go Wam na szczęście. :)

3 komentarze:

  1. Uwielbiam domowe pieczywo! Zdecydowanie nie ma sobie równych (;

    OdpowiedzUsuń